sunnuntai 8. toukokuuta 2011

Viemäriä ynnä muuta

Viikot vilahtavat. Viime sunnuntai, vapunpäivä, oli täällä äitienpäivä ja silloin satoi. Tänään on meidän äitienpäivä ja tänäänkin sataa. Eilen kuitenkin alkoi kurkkukipu ja flunssa, joten olen viettänyt pyjamapäivää. Olo onkin huomattavasti parempi nukkumisen jälkeen.


Tiistaina tein hienon maaseuturetken Tatan kaupunkiin. Siellä on vanha linna ja yksi palatsi sekä kaksi järveä, joiden ympäri voi kävellä.  Sanovat englantilaiseksi puutarhaksi sellaista metsää, jonne on tehty tiet ja teiden reunat leikataan, siis aluskasvillisuus. Upeita puita ja lintujen laulua ja vain muutama lenkkeilijä tai koiran ulkoiluttaja. Järvet on ilmeisesti padottu, koska ne on ympäröity kivireunuksella. Alueella on paljon lähteitä, joista vesi järviin tulee. Kyllä vesi tekee maiseman kauniimmaksi.
Kun kiipesin Kalvariakukkulalle kirkkoa ja krusifikseja katsomaan, näin että on tulossa isompikin sade. Minulla oli tarkoitus mennä Eszterházin palatsiin sadetta pitämään, mutta ei se mokoma olekaan avoinna yleisölle. Kylmetyin kunnolla asemalla junaa odotellessa, kun sadekatoksesta oli melkein kaikki seinät rikottu.
Kotona painuin pehkuihin kaikkien peittojen alle ja nukuin.


Kun sitten seitsemän aikaan illalla heräsin, se alkoi......


Keittiön lattia lainehti taas. Ei auttanut muu kuin alkaa luututa ja viedä vedet ulos. Viemäri tukossa. Soitin Bélalle ja hän tulikin katsomaan sellaisen vaijerin kanssa. Eihän se vaijeri minnekään mennyt ja lähdettiin ostamaan aineita. Onneksi läheinen Tesco on yölläkin auki.


Aamulla kuulin taas pulputusta keittiön lavuaarista ja minä tietenkin onnellisena ajattelin, että nyt tukos aukesi. Vielä mitä, keittiön lattia lainehti. Taas luutuamaan ja uutta ainetta kehiin.
Mummo tuli onneksi käymään ja hänellä oli puhelinnumero, josta saa putkimiehet. Heilläkin oli ollut tukossa. Soitettiin, mutta siellä oli vastaaja, josta mummokaan ei tajunnut mitään. Minulla oli kämppä kuin lentoon lähdössä ja aloitin siivoamisen ja soitin puolenpäivän aikaan uudelleen siihen numeroon. Nyt vastasi ja kyseli että olenko omistaja ja sanoin että olen. Emme voi auttaa omistajia.


Siinä vaiheessa tuli pienoista koti-ikävää ja lähdin eläintarhaan pitkästä aikaa tuttuja tapaamaan. Illalla koulun jälkeen tulin kotiin ja vettä sai luutuja jopa kaksi ämpärillistä. Soitin Bélalle ja hän lupasi soittaa aamulla sinne putkiosastoon. Ja minä nukkumaan, kunnes yöllä kolmen aikaan heräsin ahaaelämykseen. Sen veden täytyy tulla naapurista. Menin laittamaan oveen lapun, että viemäri on tukossa ja vesi tulee minun puolelleni.


Aamulla taas luuttuamaan vettä ja mummokin tulee paikalle kun näkee läpimärät matot ulkona. Hän oli edellisenä päivänä bongannut putkimiehet jostain asunnosta ja kertonut minun tilanteestani, mutta olin jo lähtenyt litomaan.
Niinpä sitten torstai-aamuna tulikin ovelle kaksi putkimiestä privaatisti aukomaan viemäriä. Mutta se nyt ei sitten suostunut aukeamaan. Pari-kolme senttiä paksua vaijeria puskettiin koneen voimalla viemäriin kun pönttö oli ensin kiskottu irti. Miehet lähtivät sitten hakemaan paksumpaa vaijeria ja tekemään niitä töitä mitä pitikin.


Minä ihmettelin kun naapurintäti ei aamulla koputtanut eikä soittanut, vaikka olin antanut puhelinnumeroni. Kun miehet sitten tulivat takaisin, sanoivat että heidät oli nyt lähetetty tähän osoitteeseen ja kohti tuli naapurintätikin työpaikaltaan ja kertoi soittaneensa. Nyt päästiin hänenkin puolelleen sorkkimaan, ilman tulosta.


Seuraava vaihe oli sitten lattian aukaiseminen. Ei muuta kuin suihkualtaat ja sen rakenteet pihalle ja muutama säkillinen sementtipaloja ja putket saatiin esiin. Rälläkällä pitkeen päälle reikä ja siitä törkittiin jokin tukos pois ja uudesta putkesta pala sulattamalla päälle ja menoksi.
Nyt pitäisi sitten tulla laatoittajan seuraavaksi. Otettiin puhelinnumeroni, mutta kukaan ei onneksi ole soittanut. Béla on luvannut laittaa paikat kuntoon. Naapurintäti allekirjoitti jonkin paperin, mutta minulta oli jo etukäteen pyydetty etumaksua ja lopuksi pyydettiin lisää. Hinta oli mielestäni liian korkea ja kun sitten sössötin etten ymmärrä, onneksi putosi. Tässä korruptioyhteiskunnassa ei oikein osaa kielitaidottomana pitää puoliaan. En siis alkuunkaan tajua miksi minulle ei annettu apua, mutta naapurintäti sai. Hänelläkin on omistusasunto.


Kolmen vessattoman päivän jälkeen ei paljon haittaa vaikka suihku ei toimi, vesi kuitenkin poistuu asunnosta. Nytkin on pyykkikone päällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti