tiistai 10. toukokuuta 2011

Vuorille

Minun pitää keskiviikoksi tehdä esitelmä Pál-vuoren luolasta. Tänään menin sinne kateselemaan löytyisikö materiaalia ja sainkin ostettua pienen vihkosen, josta varastan tekstin esitelmään. Kunhan nyt vain saisin jotain tolkkua siitä tekstistä.
Lämpötila nousi reilusti hellelukemille ja oli mukava istuskella ulkona tavaamassa vihkosta.

Lähdin luolalta vielä eteenpäin vuorille, koska nyt tuntui siltä, että tarvitsen metsäterapiaa. Olen kurkkua myöten täynnä viemäreitä sun muuta.
Löysin todella hyvän reitin ja onni suosi minua, sattui tasainen reitti, jota pääsin hyvin skandaaleillani. Reitti oli osa niin sanottua sinistä reittiä, joka kulkee halki pohjoisunkarin. 
Kyllä vuoret ovat minun Budapestini, on useammin päästävä sinne. Ei kuulu muuta kuin lintujen laulua vaikka olen pääkaupungissa.


Nyt sitten pakkosyöttöä luolista. Budapest on Euroopan ainoa pääkaupunki, jossa on asutuksen alapuolella oleva luolasto. Luolat ovat syntyneet kuumien vesien aiheuttamina. Täällähän on paljon kuumavesilähteitä vieläkin. Tämä luola, josta esitelmöin, on Unkarin toiseksi pisin, noin 19 km pitkä. Yleisölle siitä on avoinna vain 500 metrin pätkä. Mutta sinne on rakennettu portaat, joten liikkuminen on helppoa. Luolan lämpötila on noin 11 astetta kesät, talvet.


Ole tässä opiskellut suomeksi tippukivien syntyä ja yritän jotenkin saada ne käännettyä unkarin kielelle.
Kukahan osaisi sanoa miksi nämä kuvat välillä tulevat ihan jees ja sitten joskus näin isona?

2 kommenttia:

  1. http://dl.dropbox.com/u/6301658/testi.jpg

    Kuvaa ku klikkaa siinä kirjoitusvaiheessa ni voi valita miten isona se näkyy julkaistuna

    VastaaPoista
  2. Oliko ihan pakko pompauttaa mut metrillä ilmaan tuolla käärmekuvalla? Olipas huonosti muotoiltu lause, mutta vähemmästäki. Hyi että inhoan nuita otuksia!

    VastaaPoista