perjantai 29. huhtikuuta 2011

Pääsiäinen

Katoliset paastoavat ennen pääsiäistä siten, etteivät syö lihaa.
Pääsiäislauantaina on juhlamessu, jossa kirkko on ensin pimeänä ja sitten sytytetään iso kirkon kynttilä. Siitä jaetaan valoa kirkkokansan kynttilöihin. Jeesus on elämän valo.
Joissakin kirkoissa kirkkokansa kulkee ulkona kynttilät käsissä levittäen valon sanomaa myös muille.
Messun jälkeen perheet kokoontuvat pääsiäisaterialle. Siihen kuuluu pääosassa kinkku ja kananmunat. Mielenkiintoinen oli myös pullakranssi, josta leikattiin paloja kinkun seuraksi. Kinkku oli savustettua ja melko suolaista, mutta herkullista.
Unkarinkielinen sana Húsvét (pääsiäinen) tarkoittaakin lihan saantia. Onkohan sillä jotain yhteyttä meidän pääsiäinen sanaan?
Lauantaina olimme Maran entisen miehen Csongorin veljentytön luona aterialla.
Sunnuntaina Maran lapsetkin olivat mukana Maralla samanlaisella illallisella. Kun ruoka oli syöty isommat lapset menivät puutarhaan piilottamaan suklaita. Ensimmäisenä pääsivät etsimään nuorimmat ja sitten vähän isommat ja viimeisenä yläkoululaiset. Kaikilla oli kasseissa reilusti suklaaherkkuja. Ikäraja on kuulemma viisitoista vuotta.


Pääsiäismaanantaina on perinteiden mukaan vuorossa kastelu. Pojat kastelevat tytöt, jotta eivät nuudu. Jotkut kastelevat vedellä, jotkut vain kölninvedellä tai hajuvedellä. Kasteluun liittyy loru.
Minä olin evankelisen kirkon suomenkielisessä jumalanpalveluksessa, enkä tiennyt mitään kastelusta. Nyt on sitten nuutuminen edessä.

1 kommentti:

  1. Olin Oulussa pääsiäisyön messussa ja siellä sytytettiin kynttilät. Messun jälkeen oli pääsiäisateria. Oli aika jännä syödä puoli yhdeltä yöllä ruokaa kirkossa. Kiirstorstain messussa oli kuulemma sammutettu kynttilät. Muistaakseni siinä kohti, kun Jeesus oli rukoilemassa ja opetuslapset nukahtivat.

    VastaaPoista